Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ





Οι αποκλειστικές νοσοκόμες του ενός δισεκατομμυρίου

Διαβάστε τα στοιχεία της έρευνας των Επιθεωρητών σε 8 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Δεκάδες παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες
Αιφνιδιαστική επιχείρηση σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) του ΙΚΑ.
Στόχος της επιχείρησης ήταν ο εντοπισμός αδήλωτης ή παράνομης εργασίας ανθρώπων που εκτελούσαν χρέη αποκλειστικού νοσοκόμου.
Το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό της εικόνας του τοπίου που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι ελεγκτές κατέγραψαν 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές που δεν διέθεταν τη σχετική άδεια, πιστοποιητικά υγείας ή νομιμοποιητικά έγγραφα.
Οι αποκλειστικές, που εργάζονταν νόμιμα, δεν ξεπερνούσαν τις δέκα, ενώ και στα οκτώ νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι τα γραφεία προϊσταμένων βάρδια, δεν τηρούσαν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους των ασθενών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις 35.000 αποκλειστικές και αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι, αυτή τη στιγμή, άνεργοι.
Τα στελέχη του Ιδρύματος εκτιμούν ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες ξεπερνούν τις 200.000. Στην πλειοψηφία τους, είναι γυναίκες από τις βαλκανικές χώρες, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Η ζημιά για το ΙΚΑ, μόνον από αυτήν τη δραστηριότητα, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το μήνα και στα 1,2 δισ. ευρώ ευρώ το χρόνο.
''Έφοδος'' των Επιθεωρητών στο ''Ιπποκράτειο'' και το ''Αλεξάνδρα''
Ο έλεγχος ξεκίνησε από τη Β' Παθολογική κλινική του Ιπποκράτειου, το οποίο εφημέρευε. Η προϊσταμένη του ορόφου δήλωσε άγνοια και έφυγε ''για να βρει τις άδειες'', αλλά δεν επανήλθε.
Οι ελεγκτές εντόπισαν δύο παράνομες αποκλειστικές στον όροφο και οκτώ, συνολικά, στο νοσοκομείο.
Δεν είχαν άδεια, ήταν ανασφάλιστες, δε φορούσαν υγειονομικές μπλούζες, δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και μιλούσαν ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά. Όταν ρωτήθηκαν από τους επιθεωρητές δήλωσαν ότι δεν ήταν νοσοκόμες ή ότι έκαναν απλά παρέα στους ηλικιωμένους.
Η ίδια κατάσταση και στο ''Αλεξάνδρα'' αλλά και στο ''Λαϊκό'', όπου εντοπίστηκαν επτά παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες στο καθένα.
Όλοι γνωρίζουν, κανείς δεν παρεμβαίνει
''Η κατάσταση αυτή έχει προκύψει εδώ και πέντε χρόνια αλλά ειδικά, τον τελευταίο χρόνο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο'' δηλώνει ο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Θανάσης Βασιλάκης.
''Είναι όλες ανεκπαίδευτες. Κάποιες εργάζονται σαν οικιακές βοηθοί στα σπίτια των ασθενών και τους ακολουθούν στο νοσοκομείο. Άλλες, σε σπίτια νοσοκομειακών γιατρών'', συμπληρώνει.
Οι αξιωματούχοι του ΙΚΑ πιστεύουν ότι αυτά τα γραφεία διακινούν τις ίδιες ανασφάλιστες και παράνομες αλλοδαπές και σε άλλους χώρους ''υγειονομικού ενδιαφέροντος'', πρακτική που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τους ασθενείς.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς, τουλάχιστον, την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων.
''Χρειάζεται αυστηροποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιβάλεται πρόστιμο στον εργοδότη'' υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων και προσθέτει ότι, εκτός των άλλων, οι παράνομες αλλοδαπές λυμαίνονται και το υγειονομικό υλικό των ιδρυμάτων.
Οι έλεγχοι του ΙΚΑ θα συνεχιστούν, ενώ για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, που διατάχθηκε τον περασμένο μήνα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου