Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ




 

Νέα απάτη - μαμούθ και στο ΙΚΑ Πατησίων 

 

 

Δε φαίνεται να έχει τέλος το σκάνδαλο με τις συντάξεις και επιδόματα "μαϊμού" αφού κάθε βδομάδα "ξεφυτρώνει" κι από ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ.
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στο ΙΚΑ Καλλιθέας, η Οικονομική Αστυνομία ψάχνει το υποκατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που βρίσκεται στην οδό Κεφαλληνίας 12-14, όπου έχει εντοπιστεί κι άλλη απάτη. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για «εξαΰλωση» για μία ακόμη φορά πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με το γνωστό τρόπο της χορήγησης συντάξεων “μαϊμού”. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σκάνδαλο έχουν και πάλι γυναίκες υπάλληλοι, οι οποίες υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα του Ταμείου.
Και σε αυτήν την περίπτωση η αφορμή για την έρευνα στο ΙΚΑ Πατησίων ήταν το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ. “Ολα προέκυψαν ύστερα από την εφαρμογή Risk Analysis του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ που άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011” έχει καταθέσει η τότε υπεύθυνη των ελέγχων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Με αυτό το πρόγραμμα εξετάστηκε η περίοδος από το 2008 και μετά και προέκυψαν ενδείξεις για ύποπτες συναλλαγές και παραβατικές πρακτικές.
Από την περαιτέρω ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων στις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, οι παράτυπες συναλλαγές στο ΙΚΑ Πατησίων, εντοπίστηκαν στον τομέα εποπτείας του οποίου ανήκει η Κυψέλη και η ευρύτερη περιοχή γύρω από την οδο Πατησίων.Το συγκεκριμένο κατάστημα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκίνο της Καλλιθέας, ως προς τη δομή, τον αριθμό των υπαλλήλων και τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί. Όμως στο ΙΚΑ Πατησίων το σκάνδαλο εντοπίζεται κυρίως στις παροχές των συντάξεων, όπου φαίνεται να έχουν καταβληθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ σε δικαιούχους-«μαϊμού».
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, κατά τον εσωτερικό έλεγχο, τον περασμένο Νοέμβριο, προέκυψε ότι 109.000 συνταξιούχοι του Ιδρύματος δεν απεγράφησαν! Στο μεγαλύτερο ποσοστό πρόκειται για νεκρούς, οι θάνατοι των οποίων δεν δηλώθηκαν από τους οικείους τους προκειμέου να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσό που έχει καταβληθεί παρανόμως εν΄δεχεται να αγγίζει ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται συνήθως για συμπαιγνία ιδιωτών με υπαλλήλους του ΙΚΑ προκειμένου να εισπράττουν συντάξεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει συμβεί σε μεγάλη κλίμακα στο ΙΚΑ Πατησίων, όπως προκύπτει από τον οικονομικό έλεγχο. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για “ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα που αξιολογούνται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπόθεση”.
Ο διευθυντής του ΙΚΑ Πατησίων κ. Αθανάσιο Σταματόγιαννη, μιλώντας στην εφημερίδα το “Βήμα” έκανε λόγο για “μια απόρρητη έρευνα που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ μετά τον εντοπισμό ορισμένων συναλλαγών σχετικά με τις συντάξεις οι οποίες θεωρούνται επιλήψιμες”
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνώνται και διασυνδέσεις του κυκλώματος που δρούσε στο ΙΚΑ Πατησίων με αυτό στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος δήλωσε πως “από τους νεότερους ελέγχους προκύπτει ότι οι απώλειες του Ιδρύματος από παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του είναι τεράστιες” και επιφυλάχθηκε για “νέες σημαντικές αποκαλύψεις”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου