Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΠΛΗΡΩΝΕ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Οι καταναλωτές θα πληρώσουν "τα σπασμένα" της ΔΕΗ

 

 

Φαίνεται πως επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο η ρήση κάθε πέρσι και καλύτερα καθώς όπως οι καταναλωτές φαίνεται πως θα καλύψουν τις μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τη Δευτέρα την απελευθέρωση από το 2013 των τιμολογίων στο ρεύμα κάτι που προμηνύει αύξηση των τιμολογίων.
Δήλωσε, πάντως, ότι τα απελευθερωμένα τιμολόγια θα περιέχουν πρόβλεψη για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Περισσότερες λεπτομέρειες ο υπουργός δεν έδωσε, είπε όμως ότι οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα σημάνουν αύξηση τιμολογίων το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", με τα σημερινά δεδομένα και επειδή η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών και την επιστροφή της επιχείρησης σε μεγάλες ζημιές. η ψαλίδα μεταξύ των οικιακών τιμολογίων και του κόστους παραγωγής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20%!
Έτσι επισημαίνει το δημοσίευμα πως τα τιμολόγια δε θα καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από τη ΔΕΗ.
Ποια σενάρια εξετάζονται
Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το μνημόνιο και, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κλπ.).
Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) αλλά ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.
Αναφερόμενος εξάλλου στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, κ.α., που έχουν ήδη απελευθερωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μετάβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση από την Ευρωπαική Επιτροπή για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου.
Η πώληση των μονάδων εξετάζεται και στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων. Αν δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικάοίκον θα συνδυασμούν με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα κ.α. Το σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι εκείνο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο Χρηματιστήριο.
Σε σχέση με το πρόγραμμα "Ήλιος" για την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας απο την Ελλάδα προς την ΕΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016 η οποία αντιστοιχεί όπως είπε σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι σε 15 ημέρες περίπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ωστόσο η επιλογή των αναδόχων θα γίνει πιθανότατα μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου