Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

130 ΜΕΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ



130 υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό!...

Λεφτά στην Ελβετία και σε τράπεζες του εξωτερικού έβγαζαν την περίοδο της μεγάλης κρίσης (2010-2012) υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που «έσφιγγαν» οι... έλεγχοι για διαφθορά -λόγω Τρόικας- και η πολιτική ηγεσία καλούσε τον ελληνικό λαό να δείξει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των διευθυντών και ελεγκτών εφοριών και τελωνείων, όπως απαιτούσε η Τρόικα, διέταξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η Τρόικα όμως ζητούν τώρα να επεκταθούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν κυρώσεις που θα φτάνουν έως και την απόλυση.

Τα στελέχη της Τρόικα τονίζουν επί λέξει στην έκθεση για την κατάσταση της Φορολογικής Διοίκησης, ότι «ο νέος Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) να διενεργήσει, με τη βοήθεια της Οικονομικής Επιθεώρησης, ελέγχους όλων των δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των διευθυντών αρχίζοντας από τις μεγάλες ΔΟΥ (ΜΕΦΟ, ΦΠΜΠ, ΔΕΚ και τις μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ)». Η έκθεση αποκαλύπτει έτσι ότι «η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα. Οι έλεγχοι των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εν λόγω υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα καλύψουν τόσο τις φορολογικές τους δηλώσεις όσο και τις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους». Ωστόσο οι έλεγχοι καθυστερούν κυρίως λόγω της δυστοκίας στην παροχή στοιχείων από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Τα στελέχη του ΔΝΤ και της Κομισιόν τονίζουν ότι «για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης». Επισημαίνει όμως την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς «η Οικονομική Επιθεώρηση δεν γνωρίζει τις ενέργειες, εφόσον γίνονται, κατά των υπαλλήλων» για τις υποθέσεις που παραπέμπονται. Η Τρόικα ζητά ενημέρωση ανά μήνα για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου