Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΕΙΣΑΙ.. ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΘΑ ΦΑΣ !




Διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη
Μετά το άλογο, βρέθηκε και κρέας γαϊδάρου σε μπιφτέκια!

Αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα, πλήττουν την γηραιά ήπειρο την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «διεθνή συνωμοσία».
Oι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης έχουν σημάνει συναγερμό μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου αντί βοείου σε μπιφτέκα και προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια, τα οποία βρίσκονταν προς πώληση σε σούπερ μάρκετ σε Βρετανία και Γαλλία.
Το καταναλωτικό κοινό της Ευρώπης έχει καταναλώσει εν αγνοία του όχι μόνο κρέας αλόγου αλλά και κρέας γαϊδάρου, σύμφωνα με τα την βρετανική εφημερίδα Independent.
Οι διαστάσεις του σκανδάλου εγείρουν θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ε.Ε.
Το διατροφικό σκάνδαλο έχει ήδη αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία ,τη Σουηδία ,την Ιρλανδία και την Ρουμανία, η οποία εξετάζει ισχυρισμούς είναι υπεύθυνο ένα από τα σφαγεία της.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας δήλωσε πριν από λίγο ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγωγής τέτοιου κρέατος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.
Για παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων έκαναν λόγο οι κυβερνήσεις σε Βρετανία και Γαλλία.

Μετά την Ιρλανδία και τη Βρετανία, το διατροφικό σκάνδαλο εξαπλώθηκε στη Γαλλία και σε άλλες 11 ευρωπαικές χώρες, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.
Επτά γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αποσύρει μοσχαρίσια προιόντα από τις εταιρείες “Findus” (εδρεύει στην Σουηδία) και “Comigel” (γαλλική εταιρεία) . Η κίνηση αυτή ακολούθησε την διαπίστωση ότι τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη και τη Βρετανία με την επιγραφή ως μοσχαρίσια, περιέχουν κρέας αλόγου.
Η εταιρεία Findus έχει ήδη αποσύρει έτοιμα γεύματα σε Γαλλία και Σουηδία μετά τον εντοπισμό σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια που πουλήθηκαν στη Βρετανία έως και 100% κρέας αλόγου.
Ο διευθυντής της Findus, Μαθιέ Λαμπό υποστηρίζει σε ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη καθότι όπως επισημαίνει, η εταιρεία του εξαπατήθηκε από τον Ρουμάνο προμηθευτή.
Το Λονδίνο κάνει λόγο για  «διεθνή συνωμοσία» ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κρέας αλόγου να εμπεριέχει ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία διευκρίνισε ότι διέταξε ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν τα λαζάνια περιείχαν και την καρκινογόνο ουσία φενιλβουλταζόνη, ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.
«Φοβάμαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη εγκληματική συνωμοσία με διεθνείς διαστάσεις. Μεγάλος όγκος υλικού διακινείται όλο αυτό το διάστημα και φαίνεται πως σε κάποιο σημείο ένα σωστό προιόν αντικαταστάθηκε με κάτι που δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, Όουεν Πάτερσον.
«Για μένα υπήρξε ολόκληρη επιχείρηση για να στηθεί η απάτη. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία μαφία που προσπαθεί να πλουτίσει», σχολιάζει το ευρωβουλευτής των Πρασίνων , Ζοζέ Μποβέ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου