Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ INTERNET ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ !



Το «σερφάρισμα» μπορεί να γίνει μια πολύ δύσκολη υπόθεση...
Γυναίκες-«δηλητήριο», κομπίνες και ληστείες στο... μαγικό κόσμο του Ίντερνετ

Απίστευτες καταγγελίες για το πώς οι «ηλεκτρονικοί» κακοποιοί χρησιμοποιούν ακόμα και το Facebook για να παγιδεύουν θύματα τους, έκανε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, προλογίζοντας την ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Μάλιστα, ο «Ράμπο» της Ασφάλειας αφηγήθηκε απίστευτες περιπτώσεις και τόνισε για άλλη μια φορά το πόσο επικίνδυνο είναι τα σερφάρισμα στο Ίντερνετ.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση μεγάλου επιχειρηματία, που την «πάτησε»  από το Facebook. «Eίχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου. Ακριβώς στις 11 Αυγούστου μπήκε ο διαρρήκτης σπίτι του και έφυγε στις 19!».
Στην ημερίδα αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. «Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω Διαδικτύου. Γι' αυτό προσέχουμε από ποιους λαμβάνουμε αιτήματα φιλίας» τόνισε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης.
Και πρόσθεσε:«Σχετικά με το Facebook, πόσοι γνωρίζουν τους όρους χρήσης του; Ότι, δηλαδή, οι όροι μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση; Ή ότι το Facebook αποποιείται τα πνευματικά δικαιώματα; Πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι αναρτάται στο Facebook, μοιράζεται με άλλους. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να διαγραψει το λογαριασμό, σφάλλει. Ο λογαριασμός δεν διαγράφεται, αλλά απενεργοποιείται».
Βιομηχανική κατασκοπεία

Μιλώντας για τους κινδύνους της βιομηχανικής κατασκοπείας, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε: «Έχω δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά μου, έχοντας υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Σας διαβεβαιώ όμως, ότι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των κακόβουλων. Και καλούμε τους επιχειρηματίες, που διαβάζουν στο Διαδίκτυο συκοφαντικά και εκβιαστικά δημοσιεύματα, να έρχονται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιο αρχείο δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο παραμένει για πάντα».
Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιέγραψε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι:
- Επιχειρηματίας διέθετε ένα laptop, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε το σύνολο των συναλλαγών του. Κάποιος υπάλληλος εγκατέστησε ειδικό πρόγραμμα στο φορητό υπολογιστή, το οποίο έστελνε όλες τις συνομιλίες (ηλεκτρονικές και μη) σε servers στο εξωτερικό.
- Καθηγητής που είχε οικονομικές διαφορές με εταιρεία στην Αγγλία, εισέβαλε στη βάση δεδομένων της και κατάφερε να αλλάξει τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία.
- Σε δημόσια αρχή, άγνωστο άτομο έπαιρνε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου και απαντούσε εξ ονόματός του.

«Cyber bullying»
Ένα στα τρία παιδιά έχει πέσει θύμα «cyber bullying» και σύμφωνα με έρευνα του 2008, το 14,7% των παιδιών στο σχολείο είχε τουλάχιστον μια φορά υποστεί κάποιου είδους cyber bullying. Δύο χρόνια μετά, το 2010, το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί, φτάνοντας το 30,4%. Μάλιστα, το 17,1% των παιδιών ομολόγησαν ότι έχουν προβεί και τα ίδια σε κάποιου είδους κυβερνητικό εκφοβισμό. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι τα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους κορίτσια και οι θύτες αγόρια.
Σύμφωνα δε, με μια ακόμη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία με ποσοστό 26,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 21,9%.
Όλα αυτά στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης που ολοκληρώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Η διοργάνωση περιελάμβανε τρεις ενότητες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διαφορετικές αίθουσες και σε παράλληλο χρόνο και περιλαμβάνουν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, οι τρεις θεματικές ενότητες ήταν:
•    1η ενότητα - «Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Πληροφοριών - Βιομηχανική Κατασκοπεία», κατά την οποία  παρουσιάσθηκε  το πρόβλημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών πληροφοριών και συγκεκριμένα του φαινομένου της ηλεκτρονικής Βιομηχανικής κατασκοπείας.
•    2η ενότητα - «Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία» - «Κραυγές απόγνωσης – πρόληψη αυτοκτονιών», με σκοπό την ενημέρωση των δικαστικών – εισαγγελικών αρχών και κατ’ επέκταση των νομικών για τους διαδικτυακούς όρους, τη μετάλλαξη του παραδοσιακού – συμβατικού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό και το φαινόμενο σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
•    3η ενότητα - «Cyber bullying», που στοχεύει να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει προς τη κατεύθυνση άμβλυνσης των συνεπειών από τη ψυχοσωματική Βία και τον εκφοβισμό που ασκείται μέσω του διαδικτύου στα παιδιά. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου