Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ


 «Καθάρισε» για τον βιασμό και τη δολοφονία της κόρης του

 
«Καθάρισε» για τον βιασμό και τη δολοφονία της κόρης του

Κατακραυγή διεθνώς και στην Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο διάσημος τηλεοπτικός ιεροκήρυκας της Σαρίας στη χώρα, Φαγιάν αλ-Γκαμντί, εφέθηκε ελεύθερος, αφού η δικαιοσύνη έκρινε ότι με την ολιγόμηνη προφυλάκισή του και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης «καθάρισε» με το νόμο για τον κατ” επανάληψη βιασμό, βασανισμό και κακοποίηση της πεντάχρονης κόρης του, Λάμα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα που της προκάλεσε.

«Είμαι η Λάμα» γράφει το hashtag #AnaLama στο Twitter, όπου καταφθάνουν σχόλια αποτροπιασμού και οργής από όλο τον κόσμο γι αυτή την απίστευτη εξέλιξη, ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το θεοκρατικό δικαστικό σύστημα στην Σαουδική Αραβία.
Η μικρή Λάμα εισήχθη σε νοσοκομείο του Ριάντ τον περασμένο Μάρτιο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπασμένα πλευρά, σπασμένο αριστερό χέρι, εκτεταμένα εγκαύματα και μώλωπες και εξέπνευσε στις 22 Οκτωβρίου. Κοινωνικοί λειτουργοί δήλωσαν ότι η μικρή κακοποιούνταν σωματικά και σεξουαλικά κατ” επανάληψη.

Ο Σαουδάραβας ιεροκήρυκας ομολόγησε ότι χτύπαγε την κόρη του με ραβδιά έχοντας αμφιβολία για την… παρθενία του μόλις πέντε ετών παιδιού του, σύμφωνα με ακτιβίστριες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας.
«Την βασάνιζε με τους πιο σοκαριστικούς τρόπους. Το αγαπημένο μου παιδί είναι νεκρό και το μόνο που επιθυμώ τώρα είναι Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να κλείσω τα μάτια μου και να γνωρίζει ότι δεν πέθανε μάταια», δήλωσε στο CNN η μητέρα του κοριτσιού Σιεντά Μοχάμεντ Άλι,η οποία είναι διαζευγμένη και δεν είχε το παιδί επί πολλούς μήνες.
Αντί της θανατικής ποινής ή της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, ο Φαγιάν αλ-Γκαμντί εξέτισε ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης προτού αποφανθεί ο δικαστής ότι οι ενάγοντες δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτε άλλο εκτός από το «χρήμα του αίματος», που θεωρείται αποζημίωση στους οικείους του θύματος βάσει της Σαρία.

Στη Σαουδική Αραβία ο βιασμός και ο φόνος τιμωρούνται με θάνατο. Ένας άνδρας δεν μπορεί, ωστόσο, να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το θάνατο του παιδιού ή της συζύγου του. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλονται ποινές από πέντε έως 12 έτη κάθειρξης.
Όμως, ο Φαγιάν αλ-Γκαμντ καταδικάστηκε στις 21 Ιανουαρίου σε φυλάκιση ίση με το διάστημα που παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος και στην καταβολή αποζημίωσης προς τη μητέρα, το λεγόμενο «χρήμα του αίματος».
Ο ίδιος δέχθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent, να καταβάλει το ποσό των 36.000 ευρώ. Είναι το μισό ποσό από αυτό που θα κατέβαλε εάν η Λάμα ήταν αγόρι… Και έτσι η υπόθεση για το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας κλείνει. Όχι, όμως και για οργανώσεις ακτιβιστών που αντιδρούν στην ετυμηγορία.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου