Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ





Ο Αρειος Πάγος έριξε 5 χρόνια φυλακή σε πρώην βουλευτή ΝΔ που έταζε διορισμούς

Επικύρωσε την εφετειακή απόφαση ο Αρειος Πάγος με την οποία ο πρώην βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Ευάγγελος Παπανικολάου, καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά από γονείς υποσχόμενος διορισμούς των παιδιών τους στο Δημόσιο, σε Τράπεζες κ.α.
Με την ίδια ποινή καταδικάζεται και ο επιχειρηματίας Στυλιανός Στεργίου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον πρώην βουλευτή.
Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις των Παπανικολάου και Στεργίου οι οποίοι ζητούσαν την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών.
Η αρχική ποινή ήταν έξι χρόνια, ωστόσο, το Εφετείο την είχε μειώσει σε πέντε εξαιτίας πρότερου έντιμου βίου τους.
Ακόμη, οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι η καταδικαστική εφετειακή απόφαση δεν παραβίασε την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, εν όψει της απαξίας της πράξης και του ύψους της ποινής που επιβλήθηκε. Δηλαδή, κρίθηκε ότι ήταν σωστό το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στους δύο κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση ο επίμαχος βουλευτής (διετέλεσε βουλευτής Αργολίδας από 16.8 - 12.10.1989 και από 8.4.1990 - 11.9.1993) από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1997 στο Ναύπλιο με «περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού με τον συγκατηγορούμενό του Στυλιανό Στεργίου και με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος, έβλαψε ξένες περιουσίες, πείθοντας κάποιους σε πράξη, με την εν γνώσει του παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών», η δε συνολική ζημιά που προξενήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 73.366 ευρώ (25 εκ. δρχ.), ζημιά την οποία τελικά ωφελήθηκαν οι δύο. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Εφετείου οι κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου είναι «πρόσωπα που διαπράττουν απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια».
Όπως υπογραμμίζεται στην καταδικαστική απόφαση ο κ. Παπανικολάου παρίστανε «εν γνώσει του ψευδώς» ότι λόγω της μακράς βουλευτικής ιδιότητάς του και την άσκηση δικηγορίας στην Αθήνα είχε υψηλές γνωριμίες.

Λόγω των γνωριμιών αυτών έλεγε ψευδώς ο επίμαχος βουλευτής ότι μπορούσε να διορίσει τα παιδιά των ενδιαφερόμενων πολιτών στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, σε Τράπεζες και σε άλλους οργανισμούς. Μάλιστα μπορούσε να τα διορίσει σε θέσεις που εκείνοι επιθυμούσαν και μάλιστα μέσω του ΑΣΕΠ και χωρίς να συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό.
Στην όλη αυτή προσπάθεια, όπως έλεγε, συνεργαζόταν με τον κ. Στεργίου ο οποίος ήταν οικονομικά ευκατάστατος εργοστασιάρχης, με ακίνητη περιουσία στη Βούλα και στη Γλυφάδα, με καταθέσεις στις Τράπεζες και με γνωριμίες στους υψηλούς κοινωνικούς κύκλους της Αθήνας, ενώ είχε και γνωριμίες με υπουργούς και βουλευτές.

Οι υποσχέσεις αυτές έπεισαν εννέα γονείς οι οποίοι κατέθεσαν στον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό από 4.402 έως 13.205 ευρώ (1,5 - 4,5 εκ. δρχ.) προκειμένου να διοριστούν τα παιδιά τους.
Οπως επισημαίνει η εφετειακή απόφαση ο Παπανικολάου και ο Στεργίου γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα για τους υποσχόμενους διορισμούς, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να διορίσουν στο Δημόσιο κ.λπ. (οι διορισμοί αυτοί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν).
Παρ' όλα αυτά και οι δυο έβλαψαν περιουσιακά τους εννέα γονείς συνολικά με 73.366 ευρώ (25 εκ. δρχ.) και οφελήθηκαν το ποσό αυτό οι δύο κατηγορούμενοι, αφού ουδέποτε το επέστρεψαν παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις που δεχόντουσαν.
Τέλος, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι για τις εννέα αυτές περιπτώσεις οι κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου «τέλεσαν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια» τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, δηλαδή τις τέλεσαν «επανειλημμένα με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος και έχοντας σταθερή ροπή προς τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου