Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΗΞΕΡΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ..


 Ο Στουρνάρας «πετάει» το γάντι σε «καραμανλικούς και «παπανδρεϊκούς»

Το «γάντι» στους επικριτές του, που, σε αυτή τη φάση, προέρχονται, κυρίως, από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και, με αφορμή την αλλαγές που σχεδιάζονται στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, του ασκούν κριτική για το παρελθόν του,  «πετάει» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
«Εγώ βρίσκομαι εδώ από πατριωτικό καθήκον. Δεν είχα καμία διάθεση να εμπλακώ στην πολιτική μέχρι το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, να και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον, καθώς όταν ερωτάται για τις μελλοντικές φιλοδοξίες του στην πολιτική περιορίζεται να πει:  «Αυτή τη στιγμή, δεν έχω καμία άλλη σκέψη πέραν του να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη σωτηρία της χώρας».
Έχοντας την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, σε συνεννόηση με τον οποίο, άλλωστε, έδωσε απαντήσεις στην κριτική «γαλάζιων» βουλευτών για τη φορολογία ακινήτων,  ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στην κριτική του για την κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν «χαρίζεται» και στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ενώ δικαιολογεί την ασκούμενη φορολογική πολιτική, λέγοντας:  «Πρέπει να καλύψουμε μέχρι το 2014 τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μιας ολόκληρης δεκαετίας».
Δεν διστάζει, επίσης, ο κ. Στουρνάρας να πάρει αποστάσεις και από τη δεύτερη φάσης της κυβέρνησης του κ. Κώστα Σημίτη, περίοδο κατά την οποία είχε και ο ίδιος υπεύθυνες θέσεις και σύμφωνα με τους «γαλάζιους» επικριτές του, όπως ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης που τον κατηγόρησε ότι συμμετείχε στο «μαγείρεμα» των στοιχείων για την ένταξη στην ΟΝΕ και στο ευρώ, ή ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος που ασκεί κριτική επειδή έχει συνεργάτη του τον παλαιό επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Νίκο Καραβίτη.


Οι προσλήψεις του Καραμανλή και η γνώση του Παπανδρέου
«Από τότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα», υποστηρίζει, αλλά παραθέτει στοιχεία  για την τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών που ακολούθησε κατά την διακυβέρνηση από τον κ. Καραμανλή, κυρίως μετά το 2006 που συνέβαλαν, όπως τονίζει, στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας. «Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έπρεπε να συμπεριφερθεί υπευθύνως, προσέλαβε 100.000 υπαλλήλους και αύξησε 80% τη μέση σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό στελέχη της ΝΔ που ενοχλούνται από τις απόψεις του.
Ακόμη πιο επικριτικός, όμως, εμφανίζεται για την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Μακάρι ο κ. Παπανδρέου να είχε εισακούσει τη δραματική έκκληση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2009, για τη λήψη περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο», δηλώνει, σημειώνοντας πως αν είχε λάβει εγκαίρως μέτρα, τότε οι όροι του μνημονίου θα ήταν ηπιότεροι .
Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για το έλλειμμα πριν από τις εκλογές και σε σύσκεψη, τον Αύγουστο του 2009, παρόντων του κ. Παπακωνσταντίνου και άλλων, όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός τον ρώτησε αν υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής, ο ίδιος του απάντησε ότι «το μόνο που μπορείτε να υποσχεθείτε είναι ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο τέλος της τετραετίας σας, και αυτό με την αίρεση να έχει μειωθεί ως τότε το έλλειμμα».


Μπορεί και σε ένα μήνα η κατάληξη για το φόρο ακινήτων
Για τη φορολόγηση των ακινήτων, που ήταν η αφορμή για την κριτική που δέχθηκε,  ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί και ένας μήνας για να υπάρξει κατάληξη.
«Δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας είναι να εισπράττουμε από τον φόρο των ακινήτων όσα εισπράτταμε και πριν», αναφέρει και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να επιμεριστεί αυτό το ποσό με όσο δικαιότερο τρόπο γίνεται. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η σχετική κλίμακα, αλλά καταβάλλουμε προσπάθεια οι αντικειμενικές αξίες να προσαρμοσθούν στις εμπορικές και να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης που είναι πράγματι υψηλός. Αυτά όμως απαιτούν και τη συμφωνία των δανειστών μας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου