Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΕ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΓΙΛΕΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΗ


makis foto 341x270 300x237 Υπουργείο Υγείας: «Μαϊμού» τα νανογιλέκα του Μάκη



Υπουργείο Υγείας: «Μαϊμού» τα νανογιλέκα του Μάκη


Έξι μήνες μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού HOT DOC για την «ευεργετική δράση» των νανοβιονικών γιλέκων στον ανθρώπινο οργανισμό, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας όχι μόνο επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ, αλλά καταγγέλλει τόσο τις εμπορικές εταιρίες, οι οποίες παράγουν τα εν λόγω προϊόντα, όσο και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος τα προωθεί, για παραπλανητική διαφήμιση.
Η έρευνα που πραγματοποίησε τον υπουργείο Υγείας, έπειτα από αίτημα του HOT DOC και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συμπεραίνει: «Τα ως άνω είδη (σ.σ. τα νανοβιονικά προϊόντα) δεν είναι προϊόντα νανοτεχνολογίας. Κατά δήλωση τουλάχιστον μιας εκ των εταιριών δεν αποτελούν ιατρικά ή φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν προσκομίζονται τεκμήρια επί των ισχυρισμών για «θεραπευτική δράση» των υπό εξέταση προϊόντων. Αντίθετα, υπάρχουν ισχυροί λόγοι επιστημονικής αμφισβήτησης αυτών των ισχυρισμών. Το βάρος για την απόδειξη των ισχυρισμών τους, το φέρουν οι ίδιες οι εμπορικές εταιρίες. Μέχρι τότε οι ισχυρισμοί περί νανοτεχνολογίας κ.λ.π. θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραπλανητική διαφήμιση και ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει επομένως να κληθούν οι εταιρίες να προσκομίσουν φάκελο στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, βάσει του οποίου εκδόθηκε το CE mark (ειδική σήμανση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η ύπαρξη της οποίας προϋποθέτει την ύπαρξη τεκμηριωμένου τεχνικού φακέλου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια και επίδοση του προϊόντος)».
nanobionic21 400x249 Υπουργείο Υγείας: «Μαϊμού» τα νανογιλέκα του Μάκη
nanobionic1 400x265 Υπουργείο Υγείας: «Μαϊμού» τα νανογιλέκα του Μάκη
Ήδη από τις 15 Ιουνίου του 2012 το περιοδικό HOT DOC είχε αποκαλύψει ότι τα νανοϋλικά που ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ισχυριζόταν ότι έχουν θαυματουργές επιδράσεις επί των ανθρώπων, δεν έχουν καμία τέτοια επίδραση. Μάλιστα, από τον έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί τα συγκεκριμένα υφάσματα, είχε προκύψει πως λειτουργούν όπως και κάθε άλλο ύφασμα σε σχέση με την ερυθρή ακτινοβολία. Ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί, έπειτα από σχετικό αίτημα του HOT DOC, σε τρία εργαστήρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Το αντεπιχείρημα του γνωστού δημοσιογράφου ήταν τότε, ότι υπήρχε επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου «American College of Sports Medicine», η οποία αποδείκνυε ότι πράγματι τα νανοϋλικά, τα οποία ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διαφήμιζε, είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου. Η σχετική έρευνα είχε πραγματοποιηθεί σε δείγμα μόλις 22 ατόμων (!) και επρόκειτο για στατιστική μελέτη, χωρίς επιστημονική υπόσταση. Το κυριότερο όμως είναι ότι το, κατά τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, πανεπιστήμιο «American College of Sports Medicine», δεν είναι επ’ ουδενί πανεπιστήμιο, αλλά ένα σωματείο! Αυτό επιβεβαίωνε τότε και ο Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, Κωνσταντίνος Νάτσης, ο οποίος διευκρίνιζε ότι η εν λόγω μελέτη είχε γίνει από ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει την ιατρική επιστήμη και επομένως δεν είχε καμιά επιστημονική υπόσταση.
Στο πλαίσιο της προώθησης των νανοβιονικών προϊόντων, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, είχε παρουσιάσει, εκτός των άλλων, και μια μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Και αυτή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, επιβεβαίωνε τις εξωπραγματικές δυνατότητες αυτών των υφασμάτων, τα οποία, εκμεταλλευόμενος τα μέσα που του παρέχει η δημοσιογραφική ιδιότητά του, διαφήμιζε και πωλούσε. Μετά τη δημοσίευση του θέματος από το HOT DOC, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχε συνεδριάσει για να αποφανθεί τελικά στις 20 του περασμένου Ιουλίου ότι η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου, τόσο από την εταιρία που διακινεί τα λεγόμενα νανογιλέκα, όσο και από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, είναι αυθαίρετη και παραπλανητική!
Ο φάκελος με τα αποτελέσματα της έρευνας του HOT DOC για την πώληση των νανογιλέκων, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυπτε τζίρος περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, είχε διαβιβαστεί στο ΕΣΡ, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το ΙΝΚΑ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ενώ είχε κατατεθεί και στην Εισαγγελία Αθηνών. Στις 6 Αυγούστου του 2012, περίπου δύο μήνες μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή παρενέβη, για να επιβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητούσε από την εταιρία «Nanobionic» να αποσύρει τους ισχυρισμούς υγείας που κάνουν λόγο για ευεργετικές επιδράσεις των προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού τα διαθέσιμα στοιχεία στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επεσήμαινε τότε ότι η οποία πιστοποίηση είχαν λάβει αυτά τα προϊόντα από διάφορους οργανισμούς «είναι υπό διερεύνηση αφού πρόκειται για οργανισμούς που αξιολογούν και αδειοδοτούν στον περιορισμό χημικών προϊόντων και όχι για οργανισμούς πιστοποίησης».
Η έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών, που ακολούθησε των αποκαλύψεων του HOT DOC, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, η οποία είναι αρμόδια να επιβάλλει κυρώσεις. Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αποτελεί το λιθαράκι στην τούρτα της παραπλάνησης του αγοραστικού κοινού και θέτει τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου