Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΓΑ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ


 
Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΔΕ
Δεν χειρουργούσαν τα παιδιά στο Παίδων λόγω προσωπικών διαφορών

Σοβαρές ευθύνες  στους γιατρούς της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Παίδων «Αγία Σοφία» καταλογίζει η ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), ενάμισυ χρόνο μετά την αποκάλυψη στη Βουλή από τον (πρώην) υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ότι οι γιατροί της Μονάδας νάρκωναν παιδιά και δεν τα χειρουργούσαν λόγω προσωπικών διαφορών και διαφωνιών και η οποία οδήγησε στην επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας της και τον πειθαρχικό έλεγχο των γιατρών.
Το πόρισμα  της συμπληρωματικής ΕΔΕ, που είχε διαταχθεί τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να φωτίσει κάποια θολά σημεία της πρώτης έρευνας, έφθασε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία των αρμοδίων. Φαίνεται όμως ότι προκαλεί μάλλον πονοκεφάλους καθώς η ολοκλήρωση των ΕΔΕ δρομολογεί ουσιαστικά το «άνοιγμα» μιας υπόθεσης που ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να την «κλείσει». Είναι ενδεικτικό ότι η υπόθεση «σέρνεται» στο υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 16 μήνες. Εκτός από την ΕΔΕ που ανατέθηκε στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Παίδων, ζητήθηκε και η συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών από το Ιπποκράτειο και το ΚΑΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι μικροί ασθενείς του «Αγία Σοφία» υποβάλλονται στις αναγκαίες επεμβάσεις από το Τμήμα Συγγενών Καρδιοπαθειών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ωνασείου, έχουν νοσηλευθεί συνολικά 39 παιδιά εκ των οποίων μάλιστα το 90% είναι ανασφάλιστα.
«Ασθένειες» και «ρεπό» της τελευταίας στιγμής για τους καρδιοχειρουργούς
Σοβαρή δυσλειτουργία της Μονάδας σε επιστημονικό αλλά και διοικητικό επίπεδο δείχνει το συμπληρωματικό πόρισμα μέσα από την «αναπαράσταση» του περιστατικού με τον μικρό ασθενή που ναρκώθηκε αλλά ουδέποτε χειρουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο «Αγία Σοφία»  λόγω «σύγκρουσης» των γιατρών. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι δύο χειρουργοί της Μονάδας αντί να βρίσκονται ως όφειλαν στο χειρουργείο για να συνδράμουν το έργο του διευθυντή στην επέμβαση του παιδιού, απουσίαζαν αδικαιολογήτως. Ο ένας φέρεται να δηλώνει εκ των υστέρων «ασθένεια» και ο άλλος «ρεπό», ωστόσο κανείς από τους δυο δεν είχε ενημερώσει τον επικεφαλής της Μονάδας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και οι δυο εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα χειρουργείου.  Επιπλέον, το επιχείρημα του ενός καρδιοχειρουργού ότι «πήρε» ρεπό λόγω δύσκολης εφημερίας που είχε προηγηθεί φαίνεται ότι καταρρίπτεται από τα λεγόμενα φύλλα νοσηλείας των επίμαχων ημερών που δεν αναφέρουν βαριά περιστατικά.
Παράλληλα, το πόρισμα αναδεικνύει  ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τη διακίνηση κάποιων περιστατικών στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία» από το «Αγλαϊα Κυριακού». Διαπιστώνεται μια «περίεργη» κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.
Όπως πληροφορείται  το protothema.gr, οι υπογράφοντες και των άλλων πορισμάτων ζητούν να ελεγχθούν τα περιστατικά από επιστημονικής απόψεως, καθώς αφήνονται υπόνοιες για την αναγκαιότητα ή την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων.
Συγκαλείται Πειθαρχικό Συμβούλιο  στην 1η ΥΠΕ
Πλέον, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια υποχρεούται να συγκαλέσει Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η ποινή για τους γιατρούς, εφόσον αποδεχτεί το περιεχόμενο των πορισμάτων. Προηγουμένως βέβαια θα έχει καλέσει τους γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις για όσα διαπιστώνουν οι ΕΔΕ.
Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΕ είναι η διαθεσιμότητα και η υπόθεση στη συνέχεια πρέπει να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου