Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΕΙΣ ΓΑΪΔΟΥΡΕΣ ΜΑΣΟΥΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ



Κύκλωμα με εικονικές συντάξεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 

Μία υπάλληλος (σε αργία), τού Γενικού Λογιστηρίου τού Κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μία συνταξιούχος τού ίδιου Οργανισμού (ΓΛΚ), καθώς και άλλα τρία άτομα, συνελήφθησαν σήμερα από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τής ΕΛ.ΑΣ, με την κατηγορία ότι εκταμίευαν εικονικές συντάξεις, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι συλληφθέντες αποτελούσαν δύο διαφορετικές ομάδες, που με τον παραπάνω τρόπο, υπεξαίρεσαν από το Δημόσιο, το τελευταίο έτος, πάνω από 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας για την πρώτη εγκληματική οργάνωση βρέθηκε ότι:
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.
Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως το Μάρτιο του 2012, η 59χρονη συνταξιούχος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία από το Νοέμβριο του 2011 είχε πάψει να εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία,  δεν είχε παραδώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις-φακέλους, που διαχειριζόταν και συνέχισε να πραγματοποιεί υπηρεσιακές ενέργειες και «εντολές» στις υποθέσεις.
Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα και τη διασταύρωση στοιχείων, προέκυψε ότι σε συνολικά 11 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων είχε δοθεί «εντολή» καταβολής μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη μέσω μεταβολής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, πίστωνε αντίστοιχα χρηματικά ποσά, σε λογαριασμούς προσώπων της εγκληματικής ομάδας.
Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά από τη συνταξιοδότησή της (Νοέμβριος 2011), χρησιμοποιώντας είτε τον προσωπικό της κωδικό, είτε κωδικούς συναδέλφων της, πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων, που είχαν αποβιώσει, ενώ ακολούθως έδινε την «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερις (4) τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, καθώς επίσης σε πέντε (5) λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.
Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.

Η 2η εγκληματική οργάνωση:
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική δράση της ανέρχεται σε 68.711,37 ευρώ.
Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως και το Νοέμβριο του 2011, η 46χρονη -σε αργία-  υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της κωδικό ή τον κωδικό συναδέλφου της, πραγματοποιούσε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα θανόντων συνταξιούχων, αλλά και σε συντάξεις εν ζωή δικαιούχων, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν ανασταλεί. Στη συνέχεια, έδινε «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο 51χρονος σύζυγός της και η 42χρονη ημεδαπή.
Χαρακτηριστικό της δράσης της είναι ότι πραγματοποιούσε αλλαγές και μεταβολές στις διευθύνσεις των δικαιούχων, προκειμένου να αποτρέπεται με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο να λάβουν γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας οι συγγενείς των θανόντων δικαιούχων.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με (24) διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης ημεδαπής είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγούνται αύριο (23-02-2013) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου